Την εκδήλωση «Μεσαιωνική Ήπειρος: Η νεότερη έρευνα, εξελίξεις και προοπτικές», που διοργάνωσανο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρταςμε την υποστήριξητης Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, του Δήμου Αρταίων, της ΑΔΑΕ ΟΤΑ και του Επιμελητηρίου Άρτας χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου.
Ο κ. Παπάζογλου, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη διασύνδεσητων πολιτιστικών μνημείων της Άρτας με τον τουρισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία και τον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν συνεργαζόμενοι Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και γενικότερα οι τοπικές συλλογικότητες, μέσω των δράσεων τους ώστε να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών μνημείων της Άρτας και εν γένει του νομού Άρτας και εν τέλει στη δημιουργία του τουριστικού προϊόντος της Άρτας.
Μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η δυνατότητα πρόσβασης και επισκεψιμότητας και η πληροφόρηση για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία, αλλά και της φυσικές ομορφιές του νομού αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στην προσπάθεια αξιοποίησής τους, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού, τον οποίο θα πρέπει σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε. Και βεβαίως να εκδώσουμε και το απαραίτητο πληροφοριακό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό».
Τέλος, πρόταξε την άμεση ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής Κάστρο, αρχαίο θέατρο, Παρηγορήτισσα, αρχαιολογικό Μουσείο, γεφύρι συμπεριλαμβανομένων των μνημείων, που βρίσκονται στην εν λόγω διαδρομή, υποστηρίζοντας πως βασική προϋπόθεση αποτελεί να είναι τα μνημεία προσβάσιμα και το απόγευμα, να σηματοδοτηθούν και να φωτιστούν.
Ο Χαιρετισμός του Προέδρου έχει ως εξής:
«Το Επιμελητήριο Άρτας στέκεται αρωγός και συμμέτοχος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του βεβαίως, σε διοργανώσεις και πρωτοβουλίες που προβάλλουν και προάγουν την επιστήμη και τον πολιτισμό στον τόπο μας.
Καλά οργανωμένες εκδηλώσεις όπως η σημερινή, πέραν της επιστημονικής και πολιτιστικής τους διάστασης, συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων και ενισχύουν την τουριστική προβολή της Άρτας, ενώ καταδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν συνεργαζόμενοι Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και γενικότερα οι τοπικές συλλογικότητες, μέσω των δράσεων τους.
Για την «Μεσαιωνική Ήπειρο» προφανώς θα μιλήσουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες που έχουν κληθεί και παρίστανται.
Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη διασύνδεση των πολιτιστικών μας μνημείων με τον τουρισμό.
Από το πρόσφατο συνέδριο, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας, αναδείχθηκαν μια σειρά από δράσεις που μπορούν να αναληφθούν ώστε η Άρτα να καταστεί τουριστικός προορισμός.
Αναμφισβήτητα, ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας και αποτελεσματικότητας μέσο, ενώ αποτελεί τμήμα ενός συγκροτημένου πλέγματος τουριστικών υπηρεσιών μαζί με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο εκπαιδευτικός, ο συνεδριακός, ο τουρισμός πόλης, ο οικοτουρισμός κ.ά.
Τα μνημεία και οι χώροι της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες προσέλκυσης του τουριστικού ρεύματος. Επομένως, η διατήρηση, η ανάδειξη και προβολή τους δίνει σε έναν τόπο ένα σημαντικό ανταγωνιστικό τοπικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Η ίδρυση μουσείων, η ανάπλαση ιστορικών κέντρων πόλεων και η αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων και γενικότερα η ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μερικά από τα κύρια μέσα της σύγχρονης πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη, που θα πρέπει κι εμείς εδώ στην Άρτα να λάβουμε σοβαρά υπόψη, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να σχεδιάσουμε δράσεις.
Ο Νομός Άρτας διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πολύ αξιόλογων πολιτιστικών πόρων όλων των ειδών και εποχών.
– Χώρους και μνημεία της αρχαιότητας, όπως η νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας, ο ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο, το αρχαίο Όρραον, κ.ά.
– Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, όπως η Παναγία η Παρηγορήτισσα, η Αγία Θεοδώρα, η Παναγία των Βλαχερνών η Κόκκινη Εκκλησιά κ.ά.
– Μεσαιωνικά μνημεία, όπως το Κάστρο της Άρτας
– Παραδοσιακούς οικισμούς – νεοκλασικά κτήρια – κτήρια και χώρους λατρείας της οθωμανικής εποχής, όπως το Φεϋζούλ τζαμί μαζί με το εκείνο του Φαΐκ Πασά, οι κούλιες στην Κορωνησία και το Δήμο Νικολάου Σκουφά και πολλά ακόμη.
– Βεβαίως, το αρχαιολογικό Μουσείο και το μουσείο λαϊκής τέχνης του «Σκουφά».
– Θρησκευτικά προσκυνήματα. Πέραν των Βυζαντινών μνημείων οι δεκάδες εκκλησίες και μονές σε όλο το νομό, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν υπερτοπικό χαρακτήρα.
– Και τέλος, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η γιορτές κάστανου & τσίπουρου στα ορεινά χωριά, η γιορτές πορτοκαλιού, ακτινιδιού και ελιάς, οι εκδηλώσεις που συνδέονται με τα έθιμα του Πάσχα τις οποίες θεωρώ πως σταδιακά και με σχέδιο θα πρέπει να μετατρέψουμε σε Φεστιβάλ για να αποκτήσουν υπερτοπική εμβέλεια.
Η δυνατότητα πρόσβασης και επισκεψιμότητας και η πληροφόρηση για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία, αλλά και της φυσικές ομορφιές του νομού αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στην προσπάθεια αξιοποίησής τους, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού, τον οποίο θα πρέπει σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε. Και βεβαίως να εκδώσουμε και το απαραίτητο πληροφοριακό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.
Με χαρά διάβασα ότι εδώ και λίγες ημέρες άνοιξε και λειτουργεί Γραφείο Τουριστικής Ενημέρωσης, στο παλιό τελωνείο, δίπλα στο Ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας. Σταδιακά θα πρέπει να ετοιμάσουμε κι ένα δεύτερο στο κέντρο της πόλης και γιατί όχι και σε κάποια κομβικά σημεία των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής μας.
Τέλος, πριν κλείσω, θα θελα να αναφερθώ στη δημιουργία Δικτύων Πολιτιστικών διαδρομών, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα «Σταύρος Μπένος».
Οι πολιτιστικές διαδρομές προσφέρονται ιδιαίτερα ως μέσον για τη γνωριμία και προβολή μνημείων, χώρων και μουσείων σε περιοχές, που συνήθως είναι άγνωστα στο ενδιαφερόμενο κοινό, όπως για παράδειγμα η Άρτα.
Αλλά για να μην πάμε μακριά, θεωρώ ότι με σχετικά μικρό κόστος ή με την ένταξη του σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα θα μπορούσε να ενταχθεί η ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής Κάστρο, αρχαίο θέατρο, Παρηγορήτισσα, αρχαιολογικό Μουσείο, γεφύρι και φυσικά τα μνημεία, που βρίσκονται στην εν λόγω διαδρομή. Βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να είναι προσβάσιμα και το απόγευμα να σηματοδοτηθούν και να φωτιστούν.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν και είναι συνάρτηση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν τα μέσα για να προστατεύουμε αλλά και να αναδείξουμε όπως πρέπει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου μας που είναι πραγματικά ευλογημένος. Είναι στ’ αλήθεια δραματική η έλλειψη δυνατότητας ανάδειξης αυτού του πλούτου και δυστυχώς ακόμη κι όταν παρουσιάζεται κάποια ευκαιρία, σημειώνονται καθυστερήσεις και υστερήσεις, πολλές φορές ασυγχώρητες.
Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε διεκδικούμε από την Πολιτεία αλλά και κάθε άλλη δυνατή πηγή που μπορεί να υποστηρίξει κάθε ενέργεια ανάδειξης του Πολιτισμού μας και του τόπου μας γενικότερα.
Και φυσικά δηλώνουμε την απόλυτη υποστήριξη μας σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε δράση που αφορά όχι μόνο την προστασία αλλά και την προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικών χώρων.
Ως Επιμελητήριο, μας ενδιαφέρει η σύζευξη του Πολιτισμού με την ανάπτυξη του τόπου, η οποία θα πρέπει να αποτελεί κοινό μέλημα των επιστημόνων, του συνόλου των φορέων, επιχειρήσεων και κατοίκων της περιοχής μας.
Γνωρίζεται πια, πως το Επιμελητήριο Άρτας είναι πάντα διαθέσιμο για συνεργασία και ελπίζω οι προσπάθειες όλων μας, να ευοδωθούν ώστε μαζί να καταφέρουμε πολλά και σπουδαία πράγματα για την ανάπτυξη της πόλης μας».