Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
mixailidis tsirogiannis tsaftaris papazoglou ravanos kodogianni1 F1683481932

Χαιρετισμός προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστου Παπάζογλου στην εκδήλωση «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ»

Ως Πρόεδρος του Επιμελητήριου θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο «σπίτι μας» και στον σύντομο χαιρετισμό μου να σταθώ στη σημασία των τοπικών προϊόντων στην ανάπτυξη της υπαίθρου, της περιοχής μας.

Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά ο τόπος μας, η Άρτα θα μπορούσε με άνεση να χαρακτηρισθεί ευλογημένος. Το ίδιο και οι άνθρωποί του οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους, και να εργαστούν. Όσο ωραία μπορεί να ακούγονται αυτά τα λόγια, άλλο τόσο δύσκολη είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Μοχθούν καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολιτικό σύστημα που ποτέ δεν έσκυψε με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα και περισσότερο να δώσει ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Περισσότερο από ποτέ πιστεύω ότι έφτασε η ώρα η ελληνική περιφέρεια να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας. Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας μπορούν να καταστούν η αιχμή του δόρατος. Να αποτελέσουν τα νέα εμπορικά σήματα της Ελλάδας στον κόσμο.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αποτελέσουν τη νέα επιχειρηματική και αναπτυξιακή βάση της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό οτι η διείσδυση της Ελλάδος σε αγορές όπως είναι οι κεντρικές ευρωπαϊκές είναι πολύ χαμηλή, με μερίδιο κάτω από το 2%, όταν η Ιταλία και η Ισπανία έχουν περίπου 10% και 13% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα του ότι η χώρα μας δεν είχε ποτέ μία ολοκληρωμένη στρατηγική.

Δεν αρκούν οι παρατηρήσεις. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε προς τέσσερις κατευθύνσεις.

Πρώτον, στην προσέλκυση επενδύσεων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Στο παρελθόν χάσαμε ευκαιρίες. Από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία.

Δεύτερον, για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει αφενός με την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων ανταγωνιστικών προϊόντων, αφετέρου με τη δυνητική χρήση δημοσίων εκτάσεων που είτε θα μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια, είτε θα μπορούν να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού τιμήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τρίτον, η ανάδειξη ως ονομασία προέλευσης ποιότητας, για μια σειρά τοπικών και άκρως ανταγωνιστικών προϊόντων, με μια ταυτόχρονη πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού πιστοποίησης και τυποποίησης και την ύπαρξη ενός στρατηγικού πλάνου.

Τέταρτον, με τον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό της αγροτικής μας οικονομίας. Επιτυχημένα παραδείγματα από τον τόπο μας υπάρχουν. Αλλά χρειάζεται η ουσιαστική στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα είναι σαφές ότι ο ρόλος του συγκεκριμένου Υπουργείου θα πρέπει να είναι περισσότερο εξωστρεφής και ανοίξει δρόμους σε νέες αγορές όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Φίλες και φίλοι,

Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να αλλάξουμε νοοτροπία. Όλοι. Κυρίως οι εμπλεκόμενοι φορείς. Θα πρέπει όλοι οι αναπτυξιακοί φορείς της περιοχής μας -Δήμος, Περιφέρεια, βουλευτές, Επιμελητήριο-να συνεργαστούμε και να συντάξουμε επιτέλους ένας «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο» για την Άρτα και να καλέσουμε την κεντρική διοίκηση να το χρηματοδοτήσει.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση όλων των μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για την απόφαση του Δημάρχου να αποδεχτεί την πρότασή μας και να προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου τοπικών προϊόντων στα Ψαροπλιά.

Previous 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια από 27 έως 29 Μαΐου 2016
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας