Την εκτίμηση ότι το εμπάργκο της Ρωσίας μπορεί να μπλοκάρει την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση εντός του 2014, εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg.
Επικαλείται Ελληνες αναλυτές που θεωρούν ότι αν και το συνολικό κόστος του εμπάργκο μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, οι συνέπειές του μπορεί να προκαλέσουν ζημία σε βιομηχανίες, όπως ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας, τη στιγμή που η εύθραυστη ελληνική οικονομία ανακάμπτει αργά. Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν εξάλλου και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με την αξία των συνολικών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να φθάνει στα 9,3 δισ. ευρώ το 2013. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών αυτών αφορούν στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το 2013 διαμορφώθηκαν στα 405 εκατ. ευρώ.
Η εξασθένηση που παρουσίασε το ρούβλι, το οποίο έχασε 5% σε σχέση με το δολάριο τον τελευταίο μήνα, μετά τις κυρώσεις και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αφίξεων Ρώσων τουριστών κατά 200.000 και σε απώλεια 300 εκατ. ευρώ για τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, που είναι ο τουρισμός.
Οι αφίξεις από την Ουκρανία το 2014 θα πέσουν κατά 50%, ενώ οι αφίξεις από τη Ρωσία δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 εκατομμύριο τουρίστες, από 1,35 εκατ. τουρίστες το 2013, εκτιμά ο ΣΕΤΕ.
Ο τουρισμός συνεισφέρει περισσότερο από το 16% του ΑΕΠ και η Ρωσία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το 2013 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία είχαν αυξηθεί κατά 42% στα 1,34 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 0,6% το 2014 -καταγράφοντας θετικό ρυθμό για πρώτη φορά από το 2007- και κατά 2,9% το 2015.
Οσον αφορά στον αγροτικό τομέα, το πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις μπορεί να προέλθουν έμμεσα, καθώς το εμπάργκο στα φρούτα και τα λαχανικά της Ε.Ε. σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες φρέσκων οπωροκηπευτικών θα πλημμυρίσουν ξαφνικά τις αγορές, προκαλώντας απότομη πτώση των τιμών σε όλη την Ευρώπη, εξέλιξη που θα πλήξει τόσο τον όγκο όσο και την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις άλλες χώρες. Η ρωσική αγορά απορροφά το 1,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Τα αγροτικά προϊόντα αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και το 2013 η αξία τους ήταν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η Ρωσία αγοράζει το 1/4 της παραγωγής ροδάκινων και το 50% της παραγωγής φράουλας. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έπεσαν 26,1% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014, στα 84,9 εκατ. ευρώ.