Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
tsipras synantisi proedroi epistimonikon foreon F 1406766037

Ασφαλιστικές εισφορές: Μικρότερες επιβαρύνσεις υπόσχεται η κυβέρνηση – Δυσπιστούν οι επιστημονικοί φορείς

Μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές που θα ξεκινούν από τη χαμηλή κλίμακα των 65,52 ευρώ και θα έχουν πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής του ποσού για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης προς τους φορείς των επιστημονικών οργανώσεων.
Τη νέα πρόταση της κυβέρνησης παρουσίασαν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκο, οι οποίοι εξακολουθούν να δυσπιστούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».

Η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ως βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 468 ευρώ (80% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) και πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής των μηνιαίων ασφαλίστρων, η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Ειδικότερα:

Για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησής του καταβολή μηνιαίας εισφοράς 65,52 ευρώ, δηλαδή στο 14% των 468 ευρώ.

2 Για τα επόμενα 3 χρόνια αύξηση της εισφοράς στα 79,56 ευρώ, δηλαδή στο 17% των 468 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι τα μηνιαία ασφάλιστρα για τον κλάδο σύνταξης θα είναι στο 6% αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε 6,5%. Το υπόλοιπο 14% θα επιβαρύνει τον εργοδότη, στις περιπτώσεις που το μπλοκάκι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

4Κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, ώστε να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

5Οσοι βρίσκονται σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματός τους, δηλαδή είναι άνεργοι, θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

«Στήριξη των αδύναμων»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των προέδρων των επιστημονικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε πως τα βάρη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να μοιραστούν ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και όχι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, «να τραβήξουν το κάρο οι οικονομικά αδύναμοι».

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να δίνουν πιο πολλά αυτοί που έχουν περισσότερα, να δίνουν λιγότερα αυτοί που έχουν λιγότερα. Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει 800 ευρώ τον μήνα και όσοι δικηγόροι βγάζουν 60, 80, 100 χιλιάρικα τον χρόνο και φορούν Armani και Dior. Επομένως, εμείς είπαμε από την αρχή ότι θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις άλλων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι κερδισμένοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κυρίως όσοι παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ. «Κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ είναι καλύτερα από το μπλοκάκι, είναι καλύτερα από εκείνον που παίρνει 12.000 ευρώ, δεν είναι όμως προνομιούχος, ούτε εχθρός μας» προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους επιστημονικούς φορείς στο Μαξίμου έγινε αναφορά στο να υπάρξει μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα την Τετάρτη το βράδυ και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων «είναι να μην υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις».

Σχετικά με την κοστολόγηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει «πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019 που είναι υποχρέωσή μας και υπάρχει και καταρτισθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή μέχρι το 2060, η οποία όπως προβλέπεται στην Ε.Ε. θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ageing Working Group, τον Απρίλιο. Επομένως τα στοιχεία μας είναι απολύτως κοστολογημένα».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Previous Οι βασικοί πυλώνες του νέου αναπτυξιακού νόμου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας