Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
antor lazlo epitropos apasxolisis F105787497

Ασφάλιση ανέργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητεί ο επίτροπος Αντόρ

Την ασφάλιση των ανέργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς ωστόσο να υπκαθιστά τα εθνικά συστήματα ασφάλισης προτείνει ο επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Άντορ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Ο Ούγγρος επίτροπος δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα αναλάμβανε μόνο έναν βασικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Άντορ. Περαιτέρω, δήλωσε ότι «τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους ανέργους θα μπορούσαν για παράδειγμα να ανέλθουν στο 40% του τελευταίου εισοδήματός τους και να διακόπτεται η χορήγησή τους μετά από έξι μήνες. Τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό του 40% στους πρώτους έξι μήνες κατά ένα καθορισμένο ποσό και στη συνέχεια να αναλάβουν πλήρως τις παροχές αναπλήρωσης».

Ένα τέτοιο σχέδιο, συνέχισε ο Επίτροπος, θα δημιουργήσει οικονομική σταθερότητα και μπορεί να αναθερμάνει βραχυπρόθεσμα την οικονομία σε μία περίοδο ύφεσης.

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων: Με αυτή θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κοινωνικά συστήματα των μεμονωμένων κρατών – μελών. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πληρώνουν για τα κονδύλια για την ανεργία σε ένα κοινό Ταμείο και θα παίρνουν πίσω ένα μέρος τους, ανάλογα με το ύψος της ανεργίας», είπε ο Επίτροπος.

Στο παρελθόν έπρεπε οι χώρες να βοηθούνται με δικά τους μέσα στις καθοδικές φάσεις της συγκυρίας και να υποτιμούν τα νομίσματά τους. «Αυτό δεν είναι δυνατό πλέον με ένα κοινό νόμισμα, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Χρηματοδότηση από φορολογικά έσοδα χωρών της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με τον κ. Άντορ, η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από φορολογικά έσοδα των χωρών της Ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ώστε να προχωρήσουμε μελλοντικά σε περισσότερες μεταβιβάσεις χρημάτων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης», σημείωσε, προσθέτοντας: «Μόνο με τέτοιες δημοσιονομικές μεταβιβαστικές πληρωμές μπορεί να διασφαλισθεί μελλοντικά η νομισματική ένωση. Αυτές οι πληρωμές θα μεριμνούν, ώστε να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων και υφέσεων και να μην υπάρχουν καθοδικά σπιράλ», σημείωσε ο Επίτροπος που έχει σπουδάσει οικονομικά.

Ο ίδιος απέρριψε ισχυρισμούς ότι οι χώρες με οικονομική ισχύ, όπως η Γερμανία, θα επιβαρυνθούν μονόπλευρα με την κοινή ασφάλιση και ότι ωφελημένες θα είναι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση. «Όχι, αυτό δεν ισχύει. Εάν είχαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μία ευρωπαϊκή ασφάλιση για τους ανέργους, θα είχε ωφεληθεί και η Γερμανία από αυτή», σημείωσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των Γερμανών ευρωβουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κ. Χέρμπερτ Ρόιλ, τα σχέδια για μία κοινή ασφάλιση των ανέργων στην Ευρωζώνη «δεν έχουν φύγει από το τραπέζι εδώ και καιρό, αντιθέτως», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Ιταλία θέλει να κάνει την ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων κεντρικό θέμα της προεδρίας της στην ΕΕ που διαρκεί έως τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Ρόιλ. Εκτός από την Ιταλία, η Γαλία θεωρείται επίσης ότι υποστηρίζει θερμά μία τέτοια ασφάλιση. Η κυβέρνηση στο Παρίσι επιχείρησε πολλές φορές στο παρελθόν να προωθήσει τα σχέδια για μίας ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων.

Ο κ. Ρόιλ είναι σε εγρήγορση: «Πρόκειται για μία προσπάθεια να μεταφερθούν δαπάνες στην Ευρώπη, που δεν ανήκουν σε αυτή. Μία ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων οδηγεί σε μία βίαιη αναδιανομή στο εσωτερικό της Ευρώπης, την οποία θα πρέπει να συγχρηματοδοτήσει πολύ σημαντικά η Γερμανία».

Ο κ. Ρόιλ θεωρεί λάθος τη «μεταβιβαστική ένωση» που ζητά ο κ. Άντορ. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις μεμονωμένες οικονομίες της ΕΕ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να καταστεί δυνατή η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία», δήλωσε.

Η Ισπανία θα ωφελείτο περισσότερο

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου για την έρευνα της αγοράς εργασίας και την επαγγελματική έρευνα» του Γερμανικού Οργανισμού για την Εργασία στη Νυρεμβέργη, μία ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων —με ένα ποσοστό 50% του τελευταίου μισθού τους— από το 2006 έως το 2011 θα κόστιζε στη Γερμανία καθαρά περίπου 20 δισεκ. ευρώ.

Η Γερμανία θα χρηματοδοτούσε περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ασφάλιση των ανέργων. Η χώρα που θα ωφελείτο περισσότερο θα ήταν η Ισπανία με καθαρές εισροές ύψους 37,9 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Previous Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας