Αρνητικό ρεκόρ τετραετίας κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο σημειώνοντας μεγάλη πτώση 12,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης υποχώρησης των εξαγωγών προς τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν κυρίως σε πετρελαιοειδή. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές με μείωση 6,9%.
Τον ίδιο μήνα, η ελληνική βιομηχανία διεύρυνε τις απώλειες, με τον γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής να υποχωρεί 5,2%, αντί πτώσης 1,3% που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Οκτώβριο:
1. Η αξία των εξαγωγών υποχώρησε στα 2,25 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 12,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κάνει λόγο για αρνητικό ρεκόρ τετραετίας, καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση, σε ετήσια βάση. Με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο, τον Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2013 όλους τους υπόλοιπους μήνες οι εξαγωγές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με τον ΠΣΕ η μείωση των εξαγωγών προήλθε κυρίως από την πτώση των εξαγωγών προς τις χώρες εκτός Ε.Ε., κατά 20,2%, που αφορούν κυρίως στα πετρελαιοειδή και λιγότερο προς τις χώρες της Ε.Ε., όπου η μείωση ήταν της τάξης του 1,2%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι ελληνικές εξαγωγές προς χώρες της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 3,2% και προς τις χώρες εκτός Ε.Ε. κατά 5,3% και συνολικά, για τις αγορές εντός και εκτός Ε.Ε. κατά 4,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημαντικές ήταν οι αντοχές που επέδειξαν οι κλάδοι των χημικών προϊόντων (+8,7% ), των ποτών και καπνού (+9%). Στον αντίποδα ισχυρές ήταν οι πιέσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών (-23,4%), στα βιομηχανικά προϊόντα (-8,9%), στα μηχανήματα (– 23%), στο ελαιόλαδο (-9,9%), ενώ σημαντική ήταν και η υποχώρηση κατά 4,6% στον κλάδο των τροφίμων.
2. Η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 6,9% και διαμορφώθηκε σε 4,21 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση, 9,4%, προέκυψε στις εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε., ενώ πτώση 4% κατέγραψαν και οι εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση κινήθηκε ακριβώς στα ίδια επίπεδα, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης 14% των εισαγωγών από χώρες εκτός της Ε.Ε. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εισαγωγές από Ε.Ε μείωθηκαν κατά 4%.
3. Στο «μέτωπο» της βιομηχανικής παραγωγής, τον Οκτώβριο καταγράφηκε περαιτέρω μείωση 5,2%, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών, που επηρεάζει άμεσα και την απασχόληση, περιορίστηκε κατά 5,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων:
– Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων – λατομείων κατά 15%.
– Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 5,9%. Στην υποχώρηση συνέβαλε, κυρίως, η πτώση στην
παραγωγή ξύλου (27,7%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (15,7%) και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (20%). Πτωτικά κινήθηκε και η
παραγωγή καπνού (12,1%), ποτών (11,7%), ειδών ένδυσης (8,5%), κλωστοϋφαντουργικών υλών (4,1%), τροφίμων (3,1%) και δερμάτων- ειδών υπόδησης (2,9%).
– Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισµού κατά 0,8%, και
– Στη μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 3,7%.
Ο μέσος δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2013 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 3,8%, έναντι μείωσης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Στο δεκάμηνο η παραγωγή στη μεταποίηση Αρνητικό ρεκόρ τετραετίας κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο σημειώνοντας μεγάλη πτώση 12,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης υποχώρησης των εξαγωγών προς τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν κυρίως σε πετρελαιοειδή. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές με μείωση 6,9%.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr