Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Απολογισμός δράσεων προώθησης ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις προώθησης του ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία που οργάνωσε το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο από κοινού με το EnterpriseGreece, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος προβολής.

Οι πρόσφατες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τόκυο (22 Μαίου, Ξενοδοχείο Okura) και στην Οσάκα (24 Μαίου,Ξενοδοχείο Intercontinental). Περιελάμβαναν ανοικτή γευσιγνωσία, 2 θεματικά σεμινάρια masterclass από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, MasterofWineμε προεγγραφή και δείπνα με γευστική δοκιμή για καταναλωτές με δική τους επιβάρυνση και προσφορά των κρασιών από τους εισαγωγείς.

Στις δύο γευσιγνωσίες παρουσιάσθηκε κατάλογος 90 ετικεττών από όλο το φάσμα του ελληνικού αμπελώνα ώστε να απεικονίζουν τις κυριώτερες ποικιλίες και οινοπαραγωγικές περιοχές. Οι ετικέττες προτάθηκαν από τα οινοποιεία που ενδιαφέρονται να εξάγουν στην Ιαπωνία. Πέρυσι τα μισά οινοποιεία έχουν ήδη εισαγωγέα ενώ τα υπόλοιπα ενδιαφέρονται να βρουν. Οι γευσιγνωσίες απευθύνονταν αυστηρά στους ειδικούς του κλάδου, όπως εισαγωγείς, διανομείς, οινοχόους, εκπροσώπους εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, κ.λ.π.), εκπροσώπους οινικού τύπου και ευζωίας, κ.λ.π.

Τα συνολικά 4 σεμινάρια που πραγματοποιήθιηκαν είχαν διαφορετικά θέματα. Σε κάθε ένα παρουσιάσθηκαν 12 ετικέττες, κατά βάση διαφορετικές από αυτές που περιελάμβανε ο κατάλογος της ανοικτής γευσιγνωσίας. Στα σεμινάρια συμμετείχαν από 75 άτομα στο Τόκυο και από 55 άτομα στην Οσάκα. Οι θέσεις συμμετοχής είχαν εξαντληθεί ήδη αρκετές ημέρες νωρίτερα. Πέραν αυτών δώσαμε την ευκαιρία σε άλλα 10άτομα να παρακολουθήσουν το κάθε ένα από τα σεμινάρια του Τόκυο χωρίς δυνατότητα γευστικής δοκιμής και σε άλλα 5 για κάθε ένα από τα σεμινάρια της Οσάκας.

Στις γευσιγνωσίες συμμετείχαν, επίσης, οκτώ εισαγωγικές εταιρείες με δικά τους standsκαι εκπροσώπους τους. Οι εισαγωγείς προέβαλαν άλλες ετικέττες, πέρα από αυτές του γενικού καταλόγου. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των ετικεττών που παρουσιάσθηκαν στις γευσιγνωσίες και τα σεμινάρια υπερέβη τις 150. Εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Τόκυο και 170 σε εκείνες της Οσάκας.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο δείπνα για καταναλωτές, στο εστιατόριο Cotocielτου Τόκυο και Granviaτης Οσάκας, όπου συμμετείχαν 50 και 60 άτομα αντιστοίχως. Το κόστος κάλυψαν οι συμμετέχοντες, ενώ τα κρασιά προσφέρθηκαν από τους εισαγωγείς.

Ήταν η δεύτερη χρονιά προβολής του ελληνικού αμπελώνας στην Ιαπωνία σε τέτοιο εύρος, στο πλαίσιο του προγράμματος γνωριμίας των Ιαπώνων ειδικών αλλά και του κοινού με τους ελληνικούς οίνους. Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2017, περιελάμβανε επίσης, πρόγραμμα διαφημιστικών καταχωρήσεων σε τρία κλαδικά οινικά περιοδικά, την έκδοση στην ιαπωνική γλώσσα βιβλίου του Κωνσταντίνου Λαζαράκη για τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και εισαγωγικού φυλλαδίου 40 σελίδων. Επίσης, το 2016 πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις Ιαπώνων ειδικών στην Ελλάδα, ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκε ήδη επίσκεψη εισαγωγέων (Απρίλιος) και έπεται επίσκεψη εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης (2-9 Ιουνίου).

Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς την τελευταία διετία αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγικών εταιρειών από τέσσερεις σε οκτώ. Οι εξαγωγές ελληνικών οίνων έχουν τριπλασιασθεί συγκριτικά με το 2014 και ανέρχονται πλέον σε περίπου 500 χιλ. €.

Κατά το α’ τρίμηνο 2017, υπάρχει αύξηση κατά 87% της αξίας των εξαγωγών μας οίνου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, βάσει των στοιχείων της ιαπωνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Μέσω του EnterpriseGreece αναμένεται να επιδιωχθεί η συνέχιση του προγράμματος για άλλη μία τριετία, προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Previous Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας ΕΕ:«Στηρίζουμε ενεργά μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας