Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Σημαντικά επενδυτικά προγράμματα «ξεμπλοκάρονται» με την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων, μετά τη θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για κονδύλι πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, ύστερα από σχετικές καταγγελίες και ενδελεχή έρευνα των διωκτικών αρχών αναφορικά με περιπτώσεις χρηματισμού υπηρεσιακών παραγόντων, αναδείχθηκαν σημαντικά κρούσματα διαφθοράς, τα οποία οδήγησαν στην αρνητική αξιολόγηση της υπηρεσίας από τις εγχώριες, αλλά και τις κοινοτικές ελεγκτικές αρχές.

Τα περιστατικά αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή έντονων αρνητικών συστάσεων στην υπηρεσία, την αναστολή της εκ μέρους της δυνατότητας πληρωμών και την επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται ότι, «κατόπιν επισταμένων ενεργειών της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο Walter Deffaa, στις 15.06.2015, επικυρώθηκε η πρόσφατη θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και η επακόλουθη άρση της αναστολής πληρωμών. Στο εξής αποδεσμεύονται προς όφελος της χώρας σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου θα περιλαμβάνονται στα αιτήματα πληρωμών που υποβάλει η Ελλάδα στην Ε.Ε».

Πρόκειται για υπηρεσία που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και αποτελεί υπηρεσία αιχμής του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς έχει συμβάλει στη διαμόρφωση και έχει διαχειριστεί ιστορικά το σύνολο των πρόσφατων επενδυτικών – αναπτυξιακών νόμων της χώρας.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, ήδη, την τρέχουσα εβδομάδα, υποβάλλονται δύο αιτήματα πληρωμής έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Ε.Ε. Αντίστοιχα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται με σταθερό ρυθμό, με άμεσο αποτέλεσμα την εισροή οικονομικών πόρων και την ενίσχυση της ρευστότητας στη χώρα. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι με την θετική αυτή εξέλιξη, αίρεται το δυσμενές κλίμα, που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν, λόγω κρουσμάτων διαφθοράς στη ΓΔΙΕ και καθίσταται εφικτή η συμπερίληψη της υπηρεσίας στους φορείς διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά και μία σημαντική ένδειξη της αποτελεσματικότητας της νέας πολιτικής ηγεσίας να εξυγιάνει τους βεβαρυμμένους κατά το παρελθόν διοικητικούς μηχανισμούς και να συμβάλει επί της ουσίας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αξιοποιώντας το μέγιστο των κοινοτικών πόρων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Previous Από την Παρασκευή 19 Ιουνίου οι αιτήσεις για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας