Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
giaourti F358229692

Από τη νομοθεσία η χαριστική βολή στους Ελληνες γαλακτοπαραγωγούς

Με τον κίνδυνο της κατάρρευσης απειλείται ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, με τους παραγωγούς να ζητούν να καθιερωθεί «το ελληνικό σήμα» για το γάλα και να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στον κώδικα τροφίμων και ποτών σε ό,τι αφορά στο θέμα του γιαουρτιού.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης, την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Θανάσης Βασιλέκας τόνισαν μεταξύ άλλων ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει: οικονομική ασφυξία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ, κ.ά.), μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, λουκέτο στην ΑΓΝΟ, κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Εβρο με πενιχρές αποζημιώσεις, ενώ η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην Ε.Ε., που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις στον τομέα του γάλακτος.

«Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής για το 30% της παραγωγής γάλακτος που παραδίδουν οι παραγωγοί (27/28 λεπτά), με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση» ανέφεραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, ενώ χαρακτήρισαν «δυσμενή εξέλιξη το γεγονός πως η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την αγορά γάλακτος».

Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι τονίζουν ότι η επικείμενη αναθεώρηση του κώδικα τροφίμων και ποτών (παλαιό άρθρο 82) αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο, καθώς αφήνει περιθώριο στον καθένα να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα.

«Κι αυτό συμβαίνει, ενώ ακόμη και δικαστήριο της Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt εφόσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη» επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι.

Σημειώνεται ότι η αξία εξαγωγών το 2015 απ’ το γιαούρτι ξεπέρασε τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 200.000 τόνοι γάλακτος, από τις 600.000 που παράγονται συνολικά στην Ελλάδα, διατίθενται σήμερα για την παραγωγή γιαουρτιού.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη αναφέρει η «Ν», όταν «άνοιξε» το θέμα της αλλαγής του άρθρου που αφορά το γιαούρτι, στην έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνεται η δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε τύπου γάλακτος, καθώς και πρωτεΐνης γάλακτος αντί μόνο φρέσκο και το προϊόν να συνεχίζει να χαρακτηρίζεται «γιαούρτι» ή «ρυζόγαλο».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε κοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει κανονισμός που να αφορά στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ σε διεθνές επίπεδο οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται κυρίως στον «Codex Alimentarius», ο οποίος αναφέρει ότι στην παραγωγή του γιαουρτιού δύναται να χρησιμοποιούνται ζυμωμένα γάλατα (fermented milks) χωρίς περαιτέρω προσδιορισμούς.

Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι «η τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως “προαπαιτούμενο” στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της.

Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν από το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της Ε.Ε. που λήγει στις 19 Μαΐου 2016».

Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας (σ.σ.: διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της) η χώρα μας, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.

naftemporiki.gr

Previous Έως τέλος Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας