Μετά το Πάσχα θα αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον πολιτικό συμβιβασμό που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των έξτρα μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο να τα «κατονομάσει».
Αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντέισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Πέμπτης, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα διακόπτονται για να συνεχιστούν μετά το Πάσχα. Τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και το Μαξίμου ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι η συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ -το 3% του ΑΕΠ που πρέπει να προέλθει από τον φόρο εισοδήματος, το ασφαλιστικό, αλλά και τους έμμεσους φόρους- ουσιαστικά έχει κλείσει.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση «κόλλησε» στο θέμα των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. , καθώς η πλευρά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση εμμένοντας στην αναγκαιότητα να προσδιοριστούν εδώ και τώρα τα μέτρα, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι τα δύο μέρη έφτασαν αρκετά κοντά, η αβεβαιότητα στην οικονομία εντείνεται περαιτέρω, δεδομένου ότι καθυστερεί επί εξάμηνο η αξιολόγηση, αλλά και η εκταμίευση δόσεων από το δάνειο των 85,5 δισ., με τα κρατικά διαθέσιμα να μειώνονται και να διογκώνονται τα χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.
Η ελληνική πρόταση συζητήθηκε και επισήμως χθες με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στο Χίλτον για διαβουλεύσεις επί του θέματος, οι οποίες όμως διήρκεσαν μόλις 30 λεπτά. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου ζήτησαν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους, με αποτέλεσμα αργά χθες το βράδυ να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Eurogroup. Οι δανειστές αποφάσισαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντέισελμπλουμ να ενημερώνει μέσω twitter ότι «δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη. Χρειάζεται χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος σε επόμενο στάδιο».
Εκοψαν τον «κόφτη» των δαπανών
«Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup για έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι αυτόματος, αξιόπιστος, αντικειμενικός και θεσμοθετημένος» ανέφερε το Μαξίμου σε χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε πριν ανακοινωθεί η αναβολή του Eurogroup.
Οπως αποκάλυψε η naftemporiki.gr, η ελληνική πλευρά θέλει να περάσει από τη Βουλή διάταξη η οποία θα επιβάλλει στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να προχωρά σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος. «Κριτής» για το αν θα υπάρχει απόκλιση ή όχι θα είναι η Eurostat, η οποία από κοινού με την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει κάθε χρόνο τα τελικά αποτελέσματα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις όλων των χωρών της Ε.Ε. Εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις έναντι των στόχων (σ.σ.: για το 2017 πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και για το 2018 3,5%) ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα υποχρεούται διά νόμου να προχωρήσει σε μία από τις δύο επιλογές:
1. Να περικόψει αυτομάτως τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό. Το ποσό των 3,6 δισ. (ή το 2% το ΑΕΠ) δεν θα αναφέρεται σε καμία νομοθετική διάταξη. Άλλωστε, το ποσό πηγάζει αποκλειστικά από την εκτίμηση που κάνει το ΔΝΤ για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018 (σ.σ.: το ΔΝΤ επιμένει ότι παρά τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ το 2018 το πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που λένε οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση.
2. Να προτείνει ισοδύναμα μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή των μέτρων θα είναι αυτόματη ενώ χρονικά τοποθετείται για τον Μάιο κάθε έτους (σ.σ.: τον Μάιο του 2017 θα εκτιμηθούν πιθανές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και τον Μάιο του 2018 οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2017).
Σε αυτό τον μηχανισμό οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ φέρονται να διατύπωσαν έντονες αντιρρήσεις, με την Ουάσιγκτον να επιμένει ουσιαστικά στην άμεση ψήφιση των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα παρά τα συνταγματικά εμπόδια που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά, εκτιμά ότι από τα 5,4 δισ. ευρώ, τα 2,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ.: προφανώς αναφέρεται στις περικοπές που έχουν επέλθει στις συντάξεις με την επιβολή της εισφοράς υπέρ υγείας, στις περικοπές των πρόωρων συντάξεων κ.λπ., καθώς και στα μέτρα που έχουν ήδη αναγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016 χωρίς να έχουν ψηφιστεί (π.χ., κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση εισφορών αγροτών κ.λπ.).
Αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την απόφαση του Γ. Ντέισελμπλουμ να μην συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ήταν αρνητικοί ως προς την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να ανέφερε ότι το Ταμείο δεν αντιλαμβάνεται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει τα προληπτικά μέτρα.
Πρόταση για νέο «ψαλίδι» αφορολόγητου
Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τον αριθμό των παιδιών κάθε φορολογούμενου προβλέπει η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προς το κουαρτέτο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του όσον αφορά την περαιτέρω μείωση της έκπτωσης φόρου κάτω από τα 2.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.
Ειδικότερα, με βάση την πρόταση που εξετάζει το κουαρτέτο, το αφορολόγητο θα κυμαίνεται από 8.182 ευρώ έως 9.090 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κάθε φορολογούμενου, ως εξής:* οι φορολογούμενοι με δύο ή περισσότερα παιδιά θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ, που σημαίνει ότι γι’ αυτούς θα ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.090 ευρώ. * οι φορολογούμενοι με ένα παιδί θα έχουν έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ή αφορολόγητο 8.640 ευρώ. * οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο γι’ αυτούς το αφορολόγητο μειώνεται στο επίπεδο που επιθυμούν οι δανειστές, δηλαδή στα 8.182 ευρώ.
naftemporiki.gr