Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής μέσω ΑΠΔ

Σειρά μέτρων με τα οποία το υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει οριστικά τα διαχειρισ-τικά και λειτουργικά κενά, που επέτρεπαν τη σταδιακή μεγέθυνση των φαι¬νομένων εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης ύστερα από σύσκεψη που είχε με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Στο εννεάμηνο του 2013, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, οι αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ δηλωθεισών εισφορών με την υπο¬βολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) και αντίστοιχα των καταβληθεισών εισφορών φτάνουν το 1 δισ. ευρώ με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και το σύνολο των ασφαλισμένων όσο και τους συνεπείς και υπεύθυνους εργοδότες.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, τίθεται σε λειτουργία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ένα σύνολο μηχανογραφικών εφαρμογών οι οποίες θα κλείσουν διαχειριστικά και λειτουργικά κενά, που επέτρεψαν τη σταδιακή μεγέθυνση των φαινομένων εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες και για το σύνολο των περιπτώσεων που διαπιστώνεται υστέρηση των καταβλη¬θέντων ποσών σε σχέση με τα υποβληθέντα, εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, η οποία και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη.
Οφειλέτες αυτών των περιπτώσεων, που δεν θα εξοφλήσουν ή δεν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στερούνται του δικαιώματος υποβολής μέσω διαδικτύου της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
Αυτοί οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους.

Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων – αρκετό όμως για να δηλητηριά¬σει το σύνολο της οικονομίας – λειτουργεί με γνώμονα την ασυνέπεια και την υπονόμευση των Ασφαλιστικών Ταμείων και των εργαζομένων.
Λειτουργεί σε βάρος των συνταξιούχων και των υγιών επιχειρήσεων, σε βάρος τελικά των θυσιών που καταβάλλει ο Ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα.
Η διαδικασία απλή. Υποβάλλω ΑΠΔ και δεν καταβάλλω ούτε ένα ευρώ.
Σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε ότι οι αποκλίσεις για το 2013 φτάνουν το απίσ¬τευτο ποσό του 1 δις ευρώ.
Έτσι παίρνουμε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση θεμελιακή θα έλεγα για να χωρίσουμε την “ήρα από το στάρι”. Για να διαχωρίσουμε δηλαδή αυτές τις επιχειρήσεις που αντλούν την βιωσιμότητά τους μέσω καταχρηστικών συμπεριφορών.
Αντίθετα στηρίζουμε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υγιή επιχειρηματικότητα, αυτή που σέβεται τους νόμους του Κράτους, τους ερ¬γαζόμενους και τις θυσίες του Ελληνικού λαού».
    

Previous Τροποποίηση Οδηγού Προγράμματος “Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013”
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας