Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
eurokoinovoulio tsipras F659384769

Αλ. Τσίπρας: Κυριαρχικό δικαίωμα η επιλογή των ισοδύναμων για την επίτευξη των στόχων – «Δεν έχω κρυφό σχέδιο» εξόδου από το ευρώ

Aν είχα σκοπο να βγάλω την Ελλάδα απο το ευρώ δεν θα ερμήνευα το αποτελεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της προσπάθειας για να φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε νέα του παρέμβαση στην Ευρωβουλή.

«Δεν έχω κανένα αλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε την εντύπωση που, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει προτάσεις.

Όπως είπε, η Αθήνα έχει κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε νέο κείμενο αξιόπιστων προτάσεων που έγινε δεκτό ως βαση και από τους τρεις θεσμούς.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να πει εκείνη πού θα μπουν τα φορολογικά βάρη. 

Αν αυτό δεν είναι δικαιώμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει του απαιτούμενους στόχους, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική ότι στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν θα γίνονται εκλογές ότι θα διορίζονται τεχνοκράτες και θα λαμβάνουν αποφάσεις, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει ένα βιωσιμο πρόγραμμα για να μπορεί να επιστρέψει τα δανεικά που πήρε, ενώ απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Βέμπερ, σημείωσε ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαικής ιστορίας ήταν το 1953 όταν η  Γερμανία έβγαινε καταχρεωμένη από δύο παγκόσμιους πολέμους και η Ευρώπη προχώρησε σε διαγραφή χρέους της.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αλλά το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές, όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσανε σε ένα πλαίσιο και εντός αυτού του πλαισίου θα η ελληνική πλευρά θα καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. 

 naftemporiki.gr

Previous Σχέδια για επίσπευση του Eurogroup
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας