Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
xaritsis gg espa F1499920004

Αλ. Χαρίτσης: Κονδύλια ένα δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη σύνδεση έρευνας – επιχειρηματικότητας

Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους ένα δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης το Σάββατο, σε εκδήλωση με θέμα «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο χώρο της έκθεσης.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός σκιαγράφησε το συνολικό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ ως βασικού εργαλείου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. «Στον αντίποδα των πολιτικών υποβάθμισης της εργασίας, που ακολουθήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση των υψηλά καταρτισμένων νέων, η ελληνική οικονομία οφείλει να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, που αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλέγμα δράσεων για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων, που κινούνται σε τρεις άξονες:

  1. την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας,
  2. τη στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών,
  3. τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Στάθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, και ιδιαίτερα στις δράσεις ενίσχυσης των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία:

Από το νέο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με τους εξής επιμέρους στόχους:

  1. την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις,
  2. τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς,
  3. τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών,
  4. τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας.

Αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν, όπως η μείζων δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και το υπό σύσταση «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr

Previous Διεύθυνση Προγραμματισμού κ Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού:Προκήρυξης θέσεων σε Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας