Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
pr F1422869068

Αδελφοποιήθηκαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Άρτας-Τήνου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας με τον Εμποροεπαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου που είχε σκοπό της προβολή των δύο πόλεων την προώθηση των τοπικών προϊόντων, το άνοιγμα των επαγγελματιών από και προς το νησί της Τήνου και της πόλης της Άρτας, καθώς και την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο τόπων.
Η αδελφοποίηση στην Άρτα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 από τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, υπό την αιγίδα του Δήμου Άρτας, του Επιμελητηρίου Άρτας, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και της ΑΔΑΕ-ΟΤΑ,. Θα ακολουθήσει επισφράγιση της αδελφοποίησης με αντίστοιχη εκδήλωση στην Τήνο.
 
Ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου προβάλει την Τήνο με έκθεση φωτογραφίας, έκθεση μαρμαρογλυπτικής και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων στο Επιμελητήριο της Άρτας.
 
Ακολούθησε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Άρτας με παρουσίαση παραδοσιακών νησιώτικων χορών από τοπικό χορευτικό συγκρότημα με συνοδεία βιολιού και λαούτου, με τον κόσμο της Άρτας να γεμίζει την πλατεία χορεύοντας σε νησιώτικους ρυθμούς.
 
Χαιρετισμός προέδρου Επιμελητηρίου Χρήστου Παπάζογλου στην εκδήλωση Αδελφοποίησης των Εμπορικών Συλλόγων Άρτας & Τήνου
 
Κυρίες και κύριοι
 
σας καλωσορίζω κι εγώ από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας στην Άρτα. Μια πόλη, μια περιοχή, ένας Νομός τόσο φαινομενικά διαφορετικός, αλλά και τόσο ίδιος με τον τόπο σας. Την Τήνο, που για πολλούς Έλληνες, είναι συνυφασμένη με την Παναγία και την ουσιαστική κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου, ύστερα από τον τορπιλισμό της Έλλης.
 
Εμείς στην Άρτα έχουμε τη δική μας Παναγία: την Παρηγορήτισσα και στον ελληνοιταλικό πόλεμο, οι συμπατριώτες μου ήταν οι πρώτοι, που συγκρότησαν το θρυλικό τάγμα των Αρτινών και όταν έφτασαν στην πρώτη γραμμή οι εφεδρείες: «ένας στους τρείς Αρτινούς είχε μείνει ζωντανός», όπως έγραψε στο αλβανικό έπος του, ο Ελύτης: «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».
 
 
Αναφέρω αυτά τα στοιχεία, γιατί η ιστορία είναι μήτρα για τις περιοχές μας. Μήτρα που γέννησε ήρωες, γεγονότα, θρύλους και φωτεινά παραδείγματα σαν κι αυτά, που έχουμε σήμερα ανάγκη για να νικήσουμε το χρόνο και να βγούμε στο φως του ήλιου.
 
«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», έγραψε ο άλλος νομπελίστας ποιητής μας, ο Γιώργος Σεφέρης. Κι εμείς, η Τήνος και η Άρτα έχουμε ανάγκη το μέλλον, το οποίο δεν είναι δώρο. Είναι επίτευγμα, για όσους θα τολμήσουν να βγουν μπροστά.
 
Ας ελπίσουμε, ας προσπαθήσουμε, ας καταφέρουμε να είναι διαφορετικό, αλλά και καλύτερο. Και το μέλλον είναι το πιο σίγουρο καταφύγιο, όταν το παρελθόν αλλάζει διαρκώς και το παρόν αφαιρεί κομμάτια από τις ζωές μας. Όλοι χάσαμε αγαπημένες συνήθειες, μικρές απολαύσεις, ποιότητα ζωής. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος. Γιατί ο αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία, σε κάθε καταστροφή. Αντίθετα ο απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.
 
Και εμείς με καταγωγή από τα βάθη της ιστορίας, ξέρουμε να νικάμε και στο τέλος να μεγαλουργούμε. Οι καταστροφές είναι σύμφυτες με τη μοίρα αυτής της πατρίδας και αυτού του λαού. Αλλά πάντα στο τέλος έρχεται το ουράνιο τόξο και οι άνθρωποι χτίζουν ναούς, θέατρα, σχολεία, Παρηγορήτισσες… Μνημεία πολιτισμού και δημιουργίας!
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω αυτή την αναδρομή όχι για να πείσω τους Τηνιακούς φίλους μας για πράγματα και καταστάσεις, τις οποίες και έντονα έχουν βιώσει και εξίσου καλά γνωρίζουν, αλλά για να ξορκίσω τους δαίμονες της ανασφάλειας και της απελπισίας, που έχουν φωλιάσει μέσα μας. Και να παροτρύνω τους συμπατριώτες μας να τολμήσουν. Να ψάξουν και να βρουν την ευκαιρία, που κρύβει μέσα της η ύφεση, η καχεξία, η εσωστρέφεια.
 
Πρέπει όλοι- και ειδικά η επιχειρηματική κοινότητα, να ξανοιχτεί στο πέλαγος. Και πρώτα στο Αιγαίο. Να μεταφέρει εκεί τα περίφημα προϊόντα μας, τα γεννήματα της αρτινής γης και να πάρει από εκεί τα εφάμιλλης ποιότητας προϊόντα.
 
Έτσι γίνεται στο σύγχρονο κόσμο κι αυτούς -τους εγκαταλειμμένους δρόμους- πρέπει να ξανανοίξουμε.
 
Στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στο εξής, θα έχουμε συγγενείς.Εκεί θα μας υποδεχθούν τα αδέρφια μας οι Τηνιακοί, που κι αυτοί ασφυκτιούν από τη θηλιά της κρίσης… Και φιλόξενοι όπως είναι, θα μας φιλέψουν με τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, το µέλι, ακόμα και απ’ το κρασί τους.
 
Η Τήνος έχει τη δυνατότητα και προσφέρει σε ντόπιους, αλλά και στους επισκέπτες της, γνήσια και αγνά παραδοσιακά προϊόντα, ορισμένα από τα οποία, είναι περιζήτητα στις ξένες αγορές. Να θυμηθώ μερικά, όπως τη λούζα, το λουκάνικο, το σκορδάτο, το χοιροµέρι… Όλα τους ονομαστά για τη γευστικότητά τους. Πασίγνωστα, εξάλλου, είναι το τηνιακό γάλα, η γραβιέρα Τήνου, η κοπανιστή, το πέτρωµα (τυρί ανάλατο), το ανθότυρο, το µαλαθούνι, τα οποία μάλιστα παράγονται σε ένα σύγχρονο συνεταιριστικό τυροκοµείο.
 
Και όπως όλοι αντιλαμβάνονται, πέραν του τουρισμού, που στην Τήνο είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος- και δικαίως βέβαια- γιατί εκτός από τις έξοχες ακρογιαλιές, οι Τηνιακοί είναι και μάστορες στη φιλοξενία, την ευγένεια και την εξυπηρέτηση- τα υπόλοιπα προϊόντα είναι συναφή, αν όχι όμοια με τα δικά μας. Και σε ποιότητα και σε γευστικότητα!
 
Έχουμε και εμείς περίφημα γαλακτοκομικά, αρωματικά φυτά, τσίπουρο, εσπεριδοειδή κ.ά. Θα τους δώσουμε να πάρουν μαζί τους κάποια από τα προϊόντα της Αρτινής γης όπως τσίπουρο, πορτοκάλια, ακτινίδια, μέλι, γλυκό του κουταλιού, ώστε να θυμούνται, ότι εκεί στην Άρτα είναι και τα αδέρφια τους πρωτομάστορες της γεύσης. Κι όταν τα πεθυμήσουν, να τα αναζητούν στις αγορές τους. Και, επίσης, να μη λησμονούν, ότι όταν οι τελευταίοι τουρίστες, αργά το φθινόπωρο γυρίσουν στις πατρίδες τους, αυτοί οι ίδιοι μπορεί να πεταχτούν μέχρι την Άρτα και να απολαύσουν τη μοναδική μας φύση και τα δώρα της.
 
Βουνό και θάλασσα, με μισή ώρα απόσταση. Εξίσου φιλόξενοι άνθρωποι, θα τους υποδεχθούν στους διάσπαρτους παραδοσιακούς ξενώνες κι αν θέλουν μπορούν να απολαύσουν περιπάτους στις λίμνες και τα ποτάμια μας, ή ακόμα και σπορ όπως το καγιάκ, το κανό, το ράφτινγκ, η ορεινή ποδηλασία, οι διαδρομές 4Χ4 και τόσα άλλα αθλήματα, που οι μύστες του είδους απολαμβάνουν όλο το χρόνο στην πατρίδα μας.
 
Με αυτά τα λίγα λόγια θέλω να σας υποδεχθώ και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Άρτας και να ευχηθώ: «πάντα να ανταμώνουμε»!
Previous Πρόσκληση εκδήλωσης ΕΕΔΕΓΕ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας