Στο ένα δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται αυτή τη στιγμή το συνολικό ποσό των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται οι περιφέρειες της χώρας. Η υστέρηση αυτή σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο με εγκύκλιό του ζήτησε την επιστροφή των αδιάθετων κονδυλίων στον κεντρικό λογαριασμό του ΕΣΠΑ, προκειμένου τα ποσά αυτά να διατεθούν σε άλλα έργα – κωδικούς του προγράμματος.
Η αποστολή όμως της εγκυκλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στη συμβιβαστική λύση ότι τα κονδύλια δεν θα αφαιρούνται από τις Περιφέρειες, αλλά θα υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση της κεντρικής διοίκησης. Στη συνάντηση εκτάκτως παρέστη και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ.
Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από καιρό, το θέμα που κυριάρχησε και μάλιστα εν μέσω μεγάλης έντασης, ήταν η επίμαχη εγκύκλιος, το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό στις περιφέρειες μία μόλις ημέρα πριν. Οι περιφερειάρχες, διά του προέδρου τους Κώστα Αγοραστού, διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομίας ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τα κονδύλια των περιφερειών για σκοπούς άλλους από αυτούς για τους οποίους έχουν χορηγηθεί.
Ωστόσο, μετά τις διαβεβαιώσεις των κ.κ. Σταθάκη και Κουίκ, αλλά και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Αλέξανδρου Χαρίτση ότι τα χρήματα δεν θα αφαιρεθούν από τις περιφέρειες το κλίμα εξομαλύνθηκε. Μάλιστα, συμφωνήθηκε εντός των επομένων ημερών να υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία θα… ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων ζητείται από τους περιφερειάρχες στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησης των κονδυλίων μέχρι 19/4/2015, η ανάκλησή τους μέσω αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο έως 3/4/2015. Μετά τις 19 Απριλίου 2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα. Επίσης, στις περιπτώσεις που για ήδη κατανεμημένα εντός του 2015 ποσά εκτιμάται ότι δεν αναμένεται η πραγματοποίηση πληρωμών εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, να υπάρχει σχετική εισήγηση για άμεση ανάκλησή τους και επανάληψη του αιτήματος όταν αυτό θα είναι ώριμο.
Οπως ανέφεραν οι περιφερειάρχες στους δύο υπουργούς, η εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής, πέραν των δυσλειτουργιών που θα προκαλέσει στην εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για τον περιορισμό των «αρμοδιοτήτων» των περιφερειών. Αντίστοιχα ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι τα κονδύλια δεν θα αφαιρεθούν από τις περιφέρειες, αλλά θα κατευθύνονται σε άλλες παρεμβάσεις εντός των περιφερειών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Το θέμα, λόγω της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, έλαβε ευρείες διαστάσεις, καθώς η εφαρμογή της εγκυκλίου επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα για την κάλυψη των εσωτερικών και εξωτερικών αναγκών της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς χρήματα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, πλην των προβλεπόμενων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρήθηκε δύο τουλάχιστον φορές να τεθεί σε εφαρμογή παρόμοια εγκύκλιος, καθώς αυτό ορίζει ο νόμος, ωστόσο, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των περιφερειαρχών, δεν τέθηκε σε εφαρμογή.
Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση μετά τη συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΝΠΕ και την ανακοίνωση που αυτό εξέδωσε, δήλωσε κατηγορηματικά ότι:
1. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς πόρων ή διαθεσίμων από τις περιφέρειες σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή, πολύ περισσότερο, σε δαπάνες πέραν του ΕΣΠΑ. Μετά τη σημερινή συζήτηση, η επίμαχη εγκύκλιος, που επικαλείται η ανακοίνωση του Προεδρείου της ΕΝΠΕ, δεν χρειάζεται καμιά επιπρόσθετη διευκρίνιση. Εάν κάποια Υπηρεσία κρίνει κάτι τέτοιο αναγκαίο, αυτό θα διευκρινιστεί σε υπηρεσιακό επίπεδο.
2. Κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την έναρξη του ΣΕΣ, το Υπουργείο επιδιώκει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με πλήρη διαφάνεια, να διασφαλίσει την υλοποίηση των έργων. Διαδικασία για την οποία το ίδιο είναι υπεύθυνο. Η εξυγίανση του ΕΣΠΑ, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου, γίνεται προφανώς σε πλήρη διάλογο με τους Περιφερειάρχες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr