Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
portokalia F28624

Παραγωγικότητα και Προϊόντα

portokalia F28624

Εσπεριδοειδή

Φημισμένη είναι η Άρτα για τα εσπεριδοειδή της. Πορτοκάλια, Μανταρίνια αλλά και Λεμόνια παράγονται στην περιοχή σε εξαιρετική ποιότητα. Η περίοδος Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου είναι ιδανική για να αγοράσετε πορτοκάλια Άρτας και η περίοδος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου για μανταρίνια.

aktinidia F28441

Ακτινίδια

H καλλιέργεια ακτινιδίου καλύπτει συνολική έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων με παραγωγή που φθάνει τους 25.000 τόνους. Η ποικιλία που καλλιεργούν οι αγρότες είναι η Hayward. Από τα συσκευαστήρια της Π.Ε. Άρτας τα ακτινίδια εξάγονται προς τις παρακάτω χώρες: ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σερβία, Ουκρανία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ουγγαρία, Ιορδανία και Ρωσία και οι συνολικές εξαγωγές αντιστοιχούν σε 4.550 τόνους.

tyrokomika F28657

Τυροκομικά προϊόντα

Φέτα Άρτας, Κεφαλογραβιέρα Άρτας, Γαλοτύρι Άρτας είναι προιόντα ΠΟΠ της περιοχής.

elies F28562

Ελαιοκομία

Η ελαιοκαλλιέργεια κατέχει σημαντική θέση στη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής. Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας καλλιεργούνται σχεδόν 1.250.000 δένδρα βρώσιμης ποικιλίας ελίας. Η κυρίαρχη ποικιλία για παραγωγή ελαιολάδου είναι η Λιανολιά. Η παραγωγή βρώσιμης ελιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Π.Ε. Άρτας όπου καλλιεργούνται 51.900 στρέμματα. Οι περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται στη λοφώδη περιοχή της Άρτας (Παντάνασσα, Αμμότοπος, Γραμμενίτσα, Γρίμποβο, Βλαχέρνα, Πέτα, Μεγάρχη, Φωτεινό, Σελλάδες και Δημαριό) και συνολικά καλύπτει το 70% των ελαιώνων. Το 15% βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Αράχθου (Νεοχώρι, Κομμένο, Λουτρότοπος, Συκιές, Περάνθη) ενώ το υπόλοιπο 15% βρίσκεται στο ορεινό τμήμα της Π.Ε Άρτας. Η ελιά της Άρτας εμπορεύεται σαν πράσινη, ξανθή αλλά και σαν μαύρη και έχει αναγνωρισθεί ως Προιόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓE) από το 1994.

alievmata F28494

Αλιευτικά προϊόντα

Χέλια, σαρδέλες, γαρίδες, κέφαλοι κ.α είναι μερικά από τα ψάρια του Αμβρακικού που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από την αγορά της πόλης. Συχνά οι κάτοικοι της περιοχής που διαμένουν κοντά στον Αμβρακικό, πηγαίνουν τις πολύ πρωινές ώρες στα διβάρια, για να προμηθευτούν φρέσκα ψάρια που μόλις έχουν αλιευθεί.

avgotaracho F28530

Αυγοτάραχο Αμβρακικού

Το αυγοτάραχο Αμβρακικού είναι ένα από τα ακριβότερα εδέσματα Ελληνικής παραγωγής. Κατά τους μήνες παραγωγής του, εφόσον κάποιος έχει τη δυνατότητα να φθάσει έως τα διβάρια, στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, μπορεί να προμηθευτεί απευθείας από τους παραγωγούς το συγκεκριμένο έδεσμα σε χαμηλή τιμή αλλά υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς του σε διάφορα καταστήματα στην πόλη της Άρτας.

tsipouro F28386

Τσίπουρο

Στην περιοχή του κάμπου αλλά και στα Τζουμέρκα, ευδοκιμεί μια ποικιλία σταφυλιού με την ονομασία «ιζαμπέλα» ή ζαμπέλα. Η ζαμπέλα είναι ένα υβριδικό σταφύλι ιδιαίτερα ανθεκτικό και γευστικό και είναι ιδανικό για την παραγωγή τσίπουρου αλλά αντίθετα δεν ενδείκνυται για παραγωγή κρασιού. Έχει χρώμα σκούρο κόκκινο ή μαύρο και θεωρείται αγριόκλημα.

meli F28595

Μέλι

Η περιοχή της Άρτας διακρίνεται για την άφθονη και συνεχή ανθοφορία σχεδόν καθ ‘όλη την διάρκεια του χρόνου και σε συνδιασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής παράγεται μέλι που χαρακτηρίζεται απο υψηλή ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία. Τα προϊόντα που παράγονται στο Νομό είναι μέλι εσπεριδοειδών, μέλι ελάτου, μέλι πεύκου, μέλι καστανιάς, μέλι ερείκης, μέλι κουμαριάς αλλά και διάφορα παράγωγα απο την μελισσοκομική δραστηριότητα όπως γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί και δηλητήριο.

glyko koutaliou F28317

Γλυκά κουταλιού

Τα γλυκά κουταλιού είναι ένα ακόμη έδεσμα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από την αγορά της πόλης.

Παραγωικότητα και τα Προϊόντα του Νομού Άρτας.

Previous ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας