Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
οθόνης 2022 01 17 181940 2

«Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης ανακοίνωσε στην εκδήλωση της ΚΕΕΕ ο Θ. Σκυλακάκης»

Το Επιμελητήριο Άρτας σας ενημερώνει ότι στις 17/1/2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του διοργάνωσε η Κ.Ε.Ε.Ε με θέμα “Πανδημία και Εστίαση”.  Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης όπου άκουσε τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης. Οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες, μεταξύ των άλλων και από τον  Πρόεδρο  του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννη Γκολομάζο,   ήταν η ένταξη των επιχειρήσεων εστίασης στο νέο ΕΣΠΑ, η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών , οι αναστολές εργασίας και η αναστολή ενοικίων κ.α.
Για ακόμη μια φορά γίνονται συντονισμένες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο οι επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΚΕΕΕ:

«Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης ανακοίνωσε στην εκδήλωση της ΚΕΕΕ ο Θ. Σκυλακάκης»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την «πανδημία και εστίαση», όπως αυτή αποτυπώθηκε από τους Προέδρους 40 και πλέον Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργο Καββαθά, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη που ήταν προσκεκλημένος της τηλεδιάσκεψης.

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Υπουργός

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης από την πλευρά του, τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της χώρας είναι συγκεκριμένη, ο περσινός προϋπολογισμός είπε ότι ήταν κλειστός,  ενώ εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»  αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ.

Επίσης, θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

Όσον αφορά στις ανάγκες για την περιοχή της Β. Εύβοιας που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».

Όλοι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων που μίλησαν, διατύπωσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τα πιο μελανά χρώματα,  την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν, οι επιδοτήσεις ενοικίων και ενεργειακού εξοπλισμού, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα  των επιχειρήσεων που πλήττονται και  κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών όπως:

  • Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων .
  • Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
  • Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς που επεσήμανε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δις ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020,  ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν  στα πόδια τους.  Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξ αιτίας των ανατιμήσεων.

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 Πρόεδροι Επιμελητηρίων, ενώ τοποθετήθηκαν οι κάτωθι:

ΠΡΟΕΔΡΟΣΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΕΒΕ Ροδόπης
ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΕΠΑΓΓ. & ΒΙΟΤΕΝΙΚΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΓΚΟΛΟΜΑΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΡΤΑΣ
ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑΣΑΧΑΪΑΣ
ΓΕΡΟΝΤΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΕΜΠΑΣ ΜΑΡΚΟΣΚΑΒΑΛΑΣ
ΛΟΥΖΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΡΟΥΣΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

Δείτε εδώ το δελτίο Τύπου

Previous Πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ διεξαγωγής rapid test στο Δήμο Αρταίων (17-23/1)
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας