αρχική σελίδα
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Επιμελητηρίου Αρτας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Κομισιόν: Πόροι 800 εκατ. στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα
14/10/2015
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

Πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία του ΕΣΠΑ αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο ΑΜΠΕ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι αυτά τα κονδύλια αποτελούν προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014 – 2020, ενώ διαμήνυσε ότι από τις 16 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή των κανόνων παροχής ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, από την τροποποίηση των όρων παροχής, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει έως και 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2016, καθώς η Κομισιόν θα αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης ημιτελών έργων της περιόδου 2007 – 2013. Παράλληλα, για την περίοδο 2014 – 2020, αυξάνεται το ποσοστό της προχρηματοδότησης στο 11% με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τάχιστα στην οικονομία περίπου ένα δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, ο Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος, καθώς η χώρα βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας, χάρη κυρίως της συνδρομής της Task Force (Ομάδα Δράσης).

Σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπερθεμάτισε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα της χώρας και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και να έλθουν επενδύσεις στη χώρα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντομπρόβσκις έκανε αναφορά και στο ζήτημα του χρέους, καθιστώντας σαφές ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Βέβαια, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η ωρίμανση των ομολόγων, η περίοδος χάριτος και η μείωση των επιτοκίων. Για τις τελικές αποφάσεις μάλιστα, παρέπεμψε στο Eurogroup.

Πάντως, έσπευσε να διαμηνύσει ότι η ρύθμιση για το χρέος δεν θα προϋποθέτει πρόσθετους όρους ή μέτρα.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων του μνημονίου, αν και διευκρίνισε ότι «τα περιθώρια δεν είναι και πολύ μεγάλα».

amna.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Προϊόντα (RFI/B2C)
Ηλεκτρονικές Προμήθειες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Help Desk
Έκδοση Πιστοποιητικών
Πληρωμή Συνδρομών
Καρτέλα Μέλους
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια