αρχική σελίδα
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Επιμελητηρίου Αρτας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΕΣΕΕ: Έρχονται δυσμενείς αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
12/10/2015
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, κρούει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Οι αλλαγές που έρχονται, κατ' επιταγή του μνημονίου, θα οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες, επισημαίνει η ΕΣΕΕ, εξηγώντας πως οι αλλαγές αυτές που προτείνονται μετατρέπουν τις 100 δόσεις αυτεπάγγελτα σε μικρότερο αριθμό, που σε συνδυασμό με το υψηλότερο επιτόκιο φτάνει έως και τον τριπλασιασμό του μηνιαίου ποσού οφειλής.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, οι προαπαιτούμενες αλλαγές, οι οποίες θα αναγκάσουν τους πολλούς, που την έχουν ανάγκη, να «χάσουν» τη ρύθμιση και θα οδηγήσει τους λίγους, που την εκμεταλλεύτηκαν, να «βγουν» από τη ρύθμιση, είναι οι παρακάτω:

  • Αυξάνεται το επιτόκιο από 3% σε 5,05% για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, που υπάγονται στις διατάξεις της ρύθμισης του Ν.4321/2015.
  • Για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ευρώ για να ισχύσει το επιτόκιο 3% θα πρέπει ο οφειλέτης να μην ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
  • Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων (πιθανό όριο 200.000 ευρώ) θα κρίνει την ικανότητα του οφειλέτη για εξόφληση σε λιγότερες δόσεις, ενώ για όσους σύμφωνα με το εισόδημα τους, έχουν την οικονομική άνεση, θα κρίνεται ακόμα και η αποβολή τους από τη ρύθμιση.

Η ΕΣΕΕ εφιστά τη προσοχή όλων στη Βουλή, περί αντίθετου αποτελέσματος και επισημαίνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα βεβαρημένοι φορολογικά, αφού συμπίπτουν πολλές μηνιαίες υποχρεώσεις, όπως η δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναδρομικοί φόροι και εισφορές, τέλη κυκλοφορίας και βεβαίως η δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

«Εάν λοιπόν, το ΥΠΟΙΚ και οι δανειστές δεν λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις χρονικές ιδιαιτερότητες των οικονομικών δυσκολιών, οι λίγοι μεγαλοφειλέτες (250 από τους 6.500) που οφείλουν άνω του 1 εκατ. ευρώ, και ίσως να εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση θα συνεχίσουν με τις 100 δόσεις και αυτοί που τις έχουν πραγματικά ανάγκη θα τις χάσουν, λόγω φοροδοτικής αδυναμίας», τονίζει η Συνομοσπονδία.

Όπως σημειώνει, οι δυσμενείς αλλαγές εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν περίπου 1.100.000 οφειλέτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 300.000 (140.000 στον ΟΑΕΕ) με ρύθμιση χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 880.000 οφειλέτες, κυρίως φυσικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση ανήλθε στα 6,2 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 900 εκατ. ευρώ και, αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό στη ρύθμιση, τότε εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του 2015 θα εισπραχθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.

«Ζητάμε να μην "απορρυθμιστεί η ρύθμιση" που έδωσε σημαντική ανάσα σε όσους φιλότιμους παλεύουν να πληρώσουν με προσαυξήσεις και πρόστιμα, βεβαιωμένους φόρους και εισφορές», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

«Η προσέγγιση του "μνημονίου" περί καταπολέμησης του “ηθικού κινδύνου”, που βάζει στο στόχαστρο την πιο επιτυχημένη σε συμμετοχή και εισπραξιμότητα ρύθμιση οφειλών, είναι απορίας άξια, αφού η αρνητική εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλούς οφειλέτες σε παραίτηση, ενώ τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν δραματικά, τόσο από τα ληξιπρόθεσμα όσο και από τα τρέχοντα χρέη», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Προϊόντα (RFI/B2C)
Ηλεκτρονικές Προμήθειες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Help Desk
Έκδοση Πιστοποιητικών
Πληρωμή Συνδρομών
Καρτέλα Μέλους
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια