αρχική σελίδα
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Επιμελητηρίου Αρτας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Έναρξη Λειτουργίας του ''Συνηγόρου της Αγοράς'' στη διαδικατυακή πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών AGORA
11/08/2015
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

Η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας ξεκίνησε την ηλεκτρονική λειτουργία του «Συνηγόρου της Αγοράς» στη διαδικτυακή πύλη Αgora του ΥΠΕΞ (www.agora.mfa.gr), καθιστώντας πιο άμεση και λειτουργική τη συνεργασία της αρμόδιας Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών με τους Έλληνες εξαγωγείς.

Η νέα αυτή διαδικτυακή λειτουργία θα υποστηρίζει εμπράκτως τους Έλληνες εξαγωγείς, μέσω:

 • παροχής συμβουλών επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε ξένες αγορές
 • ενημέρωσης για επιχειρηματικές ευκαιρίες
 • πληροφόρησης για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα
 • υποστήριξης στην επίλυση διαφορών που ανακύπτουν από επιχειρηματικές συνεργασίες
 • απάντησης σε εξατομικευμένα ερωτήματα
 • παροχής επιχειρηματικής καθοδήγησης (business mentoring) μέσω ειδικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μια σειρά απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν όταν οι επιχειρήσεις εξάγουν ή ξεκινούν να εξάγουν, καθώς και φόρμα επικοινωνίας προς πλήρωση και αποστολή στο Τμήμα Συνηγόρου της Αγοράς. Το Τμήμα απαντά με ηλεκτρονικό μήνυμα σε ερωτήματα εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση που οι ερωτήσεις των επιχειρήσεων είναι ασαφείς ή με ελλιπή στοιχεία ζητούνται περαιτέρω διευκρινήσεις.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 • Γιατί να εξάγω;

Γιατί η διάθεση των προϊόντων/υπηρεσιών σε ξένες αγορές μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις και το κέρδος της επιχείρησής μου, να την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική και να ενισχύσει την εικόνα της στην εγχώρια αγορά. Υπάρχουν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ορισμένες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η εξαγωγή προϊόντων μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της εταιρείας μου καθώς και τη διάθεση ενδεχόμενης πλεονάζουσας παραγωγής. Οι εξαγωγές βοηθούν στην εδραίωση της επιχείρησής μου στην παγκόσμια αγορά, στη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου και στην προστασία από τυχόν διακυμάνσεις στην εγχώρια αγορά ή σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

 • Τι πρέπει να γνωρίζω για να εξάγω;

Πρέπει να γνωρίζω ένα σύνολο πληροφοριών, όπως το τελωνειακό, δασμολογικό, θεσμικό καθεστώς (προδιαγραφές, πιστοποιητικά, ειδικά πρωτόκολλα κλπ), τις καταναλωτικές συνήθειες/ απαιτήσεις, τα οικονομικά στοιχεία για τη χώρα, τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά, τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας, τα κανάλια διανομής, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την επιχειρηματική κουλτούρα, με λίγα λόγια να έχω επαρκή πληροφόρηση για όλες τις παραμέτρους που θα μου επιτρέψουν να σταθμίσω τη σχέση κινδύνου-οφέλους από τη δυνητική εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησής μου.

 • Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις ανωτέρω πληροφορίες;

Ο Συνήγορος της Αγοράς, σε συνεργασία με το δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 61 χώρες, παρέχει άμεσα ή κατευθύνει στην παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για την εξαγωγική δραστηριοποίηση μιας επιχείρησης, όπως μελετών και ερευνών αγοράς, κ.ά..

 • Έχω πρόβλημα στη συνεργασία μου με μια ξένη εταιρεία. Μπορεί ο Συνήγορος της Αγοράς να με βοηθήσει;

Ο Συνήγορος της Αγοράς μπορεί να σας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, να συμβάλλει στη γεφύρωση της επικοινωνίας και να μεσολαβήσει στην επίλυση μιας διαφοράς ή ενός προβλήματος που ανέκυψε σε οποιοδήποτε στάδιο της εξαγωγικής προσπάθειας ή δραστηριότητας της εταιρείας.

 • Πώς μπορώ να βρω συνεργάτες στο εξωτερικό;

Ο Συνήγορος της Αγοράς θα σας κατευθύνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες που χρειάζεται να κάνετε, θα σας παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες και σε συνεργασία με το δίκτυο των Γραφείων Ο.Ε.Υ., θα σας συστήσει τη συμμετοχή σε μια διεθνή έκθεση, μια επιχειρηματική αποστολή ή την οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

 • ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 

Η εταιρεία μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με τον εκτελωνισμό των κρασιών της στο τελωνείο της Guangzhou στην Κίνα, καθώς αυτό δεν δέχεται τη δηλωθείσα τιμή εξαγωγής, την οποία θεωρεί ως αναληθή (κατώτερη της πραγματικής) με αποτέλεσμα να "παγώσει" τη διαδικασία εκτελωνισμού και να ζητάει ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό (δυόμιση φορές επί των δασμών) ως εγγύηση προκειμένου να προχωρήσει ο εκτελωνισμός.

Εμείς ΔΕΝ θέλουμε να υποχωρήσουμε σε αυτό, αφού δεν έχουμε κάνει υποτιμολόγηση, το δε τελωνείο για να προχωρήσει, θα προσδιορίσει μία αυθαίρετη τιμή, η οποία αφενός θα επιφέρει μία άδικη φορολόγηση και αφετέρου θα λειτουργήσει ως αρνητικό προηγούμενο για όλες τις μελλοντικές εξαγωγές του ιδίου προϊόντος, καθιστώντας ασύμφορη την παρουσία του στην Κίνα. Στο μεταξύ ο καιρός περνάει και τα προϊόντα μας που δεν είναι αποθηκευμένα σε κατάλληλο περιβάλλον κινδυνεύουν να αλλοιωθούν.

Επειδή η εταιρεία μας υλοποιεί αυτή την περίοδο μία μεγάλη επένδυση στην Κίνα με την ίδρυση μόνιμου γραφείου-σημείου πώλησης ελληνικού ρασιού και ελαιολάδου, καταστάσεις όπως αυτή είναι λίαν αποθαρρυντικές.

Ζητάμε τη βοήθειά σας, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να λήξει ομαλά η δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

 • Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καταστάσεις, όπως αυτή που περιγράφετε, μπορεί να προκύψουν λόγω της ανομοιόμορφης εφαρμογής των κανονισμών από τα κατά τόπους τελωνεία και υπάρχει κίνδυνος να χάσετε ακόμη και το εμπόρευμα, εφόσον δεν υπάρξει έγκαιρη μεσολάβηση. Το τελωνείο χρειάζεται επαλήθευση των τιμών προκειμένου να εγκρίνει τον εκτελωνισμό. Ως εκ τούτου, συνιστώ να γίνει παρέμβαση από το αρμόδιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) που στην περίπτωση της Guangzhou, είναι το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου. Το στελεχιακό δυναμικό του Γραφείου θα μεριμνήσει να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τις τελωνειακές αρχές, στις οποίες θα εξηγήσει ότι δεν υφίσταται θέμα υποτιμολόγησης και θα ζητήσει τον, κατά προτεραιότητα, απεγκλωβισμό των εμπορευμάτων, καθότι είναι ευπαθή και δεν φυλάσσονται σε κατάλληλους χώρους. Το Γραφείο Ο.Ε.Υ. θα τονίσει ότι σε περίπτωση που τα προϊόντα αλλοιωθούν ή καταστούν ακατάλληλα, την ευθύνη φέρει το τελωνείο. Σε κάθε περίπτωση σας παραθέτουμε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Πεκίνου…

 • Η ΕΚΒΑΣΗ

Ειδοποιηθήκαμε σήμερα από το γραφείο μας στη Guangzhou ότι τελικά το Τελωνείο, μετά από παρέμβαση του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Πεκίνου, αποδέχτηκε τις δηλωθείσες τιμές εξαγωγής και η εκτελωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ σπουδαίο νέο για εμάς και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για τη βοήθειά σας στην επίλυση του προβλήματός μας.

sinigoros_agoras_F228120930.png

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Προϊόντα (RFI/B2C)
Ηλεκτρονικές Προμήθειες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Help Desk
Έκδοση Πιστοποιητικών
Πληρωμή Συνδρομών
Καρτέλα Μέλους
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας
Σεμινάρια